Uitleg voor beginners

Home » Uitleg voor beginners

De populariteit van voetbalweddenschappen neemt de laatste jaren alleen maar toe. Kriebelt het al om een weddenschap te plaatsen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Met deze korte handleiding zet je probleemloos je eerste stappen richting een succesvolle weddenschap.

Stap 1: Zoek een geschikte bookmaker uit

De eerste stap die je moet zetten als je wilt wedden op voetbalwedstrijden, is simpel: zoek een goede bookmaker uit. Je hoeft echt geen uren te besteden aan je zoektocht. Maar het is wel belangrijk dat je een rondje langs verschillende online wedkantoren maakt voordat je een beslissing neemt.

Er bestaan veel online bookmakers en de lijst groeit nog bijna dagelijks. Daar zitten veel betrouwbare bookmakers tussen, maar ook wedkantoren die het minder goed met je voor hebben. Zoek daarom altijd uit of er een licentie is van bijvoorbeeld de Malta Gaming Authority of de Britse Gambling Commission. Dit geeft je de zekerheid dat jouw bookmaker aan een aantal strenge eisen voldoet, bijvoorbeeld op het gebied van betalingen en privacybescherming. De meeste gokkers gaan voor een bekende naam zoals Unibet, Betsson, Kroon Casino, Betway Sports of Mr Green. Hoewel deze grote wedkantoren stuk voor stuk betrouwbaar zijn, blijft het verstandig om eens uitgebreid op hun platformen rond te neuzen voordat je een account aanmaakt. Zo merk je vanzelf dat de ene bookmaker je meer aanspreekt dan de andere. Dat kan liggen aan het aanbod, het gebruiksgemak van de website, de hoogte van de odds, de bonusacties of wat dan ook. Vergeet daarnaast niet om online reviews te lezen, want deze geven je een goed beeld van de bookmaker die je op het oog hebt. Door enige research te doen, vind je vanzelf het wedkantoor dat bij je past. 

Stap 2: Inschrijven en geld storten

Als je eenmaal een geschikte bookmaker gevonden hebt, is het tijd om je in te schrijven. Meestal is je registratie binnen een paar minuten al voltooid. De bookmaker heeft een paar persoonlijk gegevens (bijvoorbeeld je adres en rekeningnummer) van je nodig en daarna ben je de trotse eigenaar van een gokaccount. Met alleen een account kun je nog niet gokken. Je hebt namelijk ook saldo nodig waar je de weddenschappen van kunt betalen. Als je een weddenschap aangaat, betaal je deze niet rechtstreeks van je bankrekening. Elke gokker heeft een online portemonnee aan zijn account gekoppeld waar je het geld voor je weddenschappen uit haalt. Het aanvullen van je speelsaldo doe je bijvoorbeeld via creditcard, e-wallet of bankoverschrijving. Wanneer je voor de eerste keer geld stort, kijk dan ook of je in aanmerking komt voor een welkomstbonus. Veel bookmakers bieden een 100% stortingsbonus aan, waardoor het geld van je eerste storting verdubbeld wordt. Let er wel op of je aan de bonusvoorwaarden kunt voldoen. 

Stap 3: Begin met een weddenschap die niet te lastig is

Met een account en genoeg speelsaldo ben je klaar voor je eerste weddenschap. Bookmakers bieden veel verschillende weddenschappen aan. Zo kun je onder andere gokken op de einduitslag van een voetbalwedstrijd, de topscorer, het aantal corners, het aantal doelpunten van de thuisclub, enzovoort. Om jezelf extra uit te dagen, kun je ook wedden met een Asian of 3-Way Handicap.

Als je voor het eerst gaat gokken op voetbal, kun je je het beste beperken tot een standaard 1×2 weddenschap. Hierbij geef je aan of de thuisploeg wint (1), het duel in gelijkspel eindigt (x) óf dat de uitclub wint (2). Dit is de meest overzichtelijke weddenschap die er in de wereld van het voetbalgokken is. En in theorie heb je ook nog eens 33% kans om te winnen. Dat is natuurlijk niet verkeerd voor een eerste weddenschap. 

Stap 4: Ga op zoek naar de juiste voetbalwedstrijd

Een standaard 1×2 weddenschap is een goede keuze voor beginnende gokkers. Maar als je door de lijst met weddenschappen scrollt, zie je dat je op dat vlak heel veel keuze hebt. Dus: op welke competitie of op welke club ga je je richten? Als beginnende gokker kun je je het beste richten op een competitie of club die je al jaren volgt. Ben je groot fan van het Spaanse voetbal? Misschien heb je dan wel een idee wie de klassieker tussen Real Madrid en FC Barcelona gaat winnen. Wanneer je juist graag de wedstrijden uit de Eredivisie volgt, dan is het verstandig om je voorlopig op deze competitie te volgen. Zorg wel dat je een wedstrijd uitzoekt waar je objectief naar kunt kijken. Anders loop je het risico dat je je laat leiden door je emoties in plaats van door de feiten. Zodra je het voetbalwedden enigszins onder de knie hebt, kun je blikveld gaan verbreden. De bookmakers bieden namelijk heel wat verschillende voetbalcompetities aan waar je op kunt gokken. Uiteraard zitten daar de grote competities uit Europa bij. De Duitse Bundesliga, de Italiaanse Serie A, de Britse Premier League: het is er allemaal. Of ga eens voor de Braziliaanse of Argentijnse voetbalcompetitie. Daarnaast kun je ook gaan gokken op competities uit kleinere voetballanden. Zo ontdek je vanzelf dat het Koreaanse, Egyptische of Australische voetbal helemaal zo gek nog niet is. 

Stap 5: Bedenk of je voor een pre-match of live weddenschap gaat

Beginnende gokkers kunnen zich het beste richten op pre-match weddenschappen. Dit zijn weddenschappen waarvan de deadline sluit voordat de wedstrijd begint. Tijdens de 90 minuten dat er gevoetbald wordt, kun je alleen maar toekijken. Er is niets wat je nog kunt veranderen aan de weddenschap. Het voordeel van deze pre-match bets is dat je alle tijd hebt om een gedegen beslissing te maken. Dat is wel anders bij een live weddenschap. Hierbij zet je namelijk geld in terwijl de wedstrijd bezig is. Dat betekent dat je snel moet kunnen schakelen als er een doelpunt valt of de scheidsrechter een rode kaart uitdeelt. Want als je te lang wacht, is de bookmaker je voor en worden de odds aangepast. 

Stap 6: Let op de odds

Voetbalweddenschappen worden vaak in één adem genoemd met odds (of quoteringen/noteringen). Met odds als 4.12 of 2.75 geeft de bookmaker precies aan hoeveel winst je kunt maken met een weddenschap. Hoe hoger het getal is, hoe hoger de potentiële winst. Daarnaast geldt ook: hoe hoger de quoteringen zijn, hoe groter het risico is dat je neemt. Het lijkt misschien aantrekkelijk om voor een weddenschap te zijn waarbij de odds op 5.00 of hoger liggen. Maar je moet je afvragen of het echt reëel is dat je de bet gaat winnen. Aan de andere kant heeft het ook weinig zin om in te zetten op quoteringen die maar een klein beetje boven de 1.00 liggen. Deze leveren bijna niets op, dus je kunt je gokbudget (hoe klein of groot ook) beter reserveren voor een betere deal.

Stap 7: Bekijk de statistieken voordat je een weddenschap plaatst

Je kunt natuurlijk puur op je eigen voetbalkennis vertrouwen wanneer je een weddenschap plaatst. Professionals hebben echter een andere tactiek, dus waarom zou je hen hierin niet volgen? Bookmakers en professionele gokkers negeren hun gevoel zoveel mogelijk. In plaats daarvan focussen ze zich op de statistieken. Hier kunnen ze bijvoorbeeld zien hoe de onderlinge wedstrijden in het verleden zijn verlopen, hoeveel balbezit een team heeft of hoe vaak ze gemiddeld scoren. Ook zie je in één oogopslag hoeveelste de club staat in de competitie en hoeveel wedstrijden ze gewonnen en verloren hebben. Dit is waardevolle informatie om als basis te gebruiken voor je weddenschap. In het begin is het misschien nog lastig om de statistieken op de juiste manier te analyseren. Maar uiteindelijk word je er vanzelf steeds handiger in. Vergeet ook niet om het voetbalnieuws te volgen. Zijn er blessures of schorsingen? Neem dit dan mee in je analyse. Pas als je echt een goed beeld hebt van de wedstrijd, kun je vol vertrouwen een weddenschap plaatsen.

Stap 8: Vul je wedbriefje met één of meer weddenschappen

Als je een weddenschap bij een bookmaker aangaat, komt deze op je wedbriefje te staan. Je hoeft de bet alleen maar te bevestigen en de rest gaat vanzelf. Je kunt je wedbriefje vullen met een enkele weddenschap, maar ook met bijvoorbeeld een meervoudige weddenschap. Hierbij combineer je twee, drie, vier of misschien nog wel meer bets. Je moet al deze weddenschappen goed hebben om te winnen. Daar staat natuurlijk wel iets tegenover. De odds van al deze bets worden namelijk met elkaar vermenigvuldigd zodat er veel winst te behalen valt. Vooral voor gokkers met een groot budget kan dit erg interessant zijn.

Stap 9: Haal maar binnen die winst

Zodra de weddenschap is doorgegeven, is het aan de bookmaker. Jij kunt alleen nog maar afwachten of je de bet wint of verliest. Eindigt de wedstrijd niet zoals verwacht? Dan ben je de inzet kwijt aan de bookmaker. Weet je de weddenschap te winnen? In dat geval wordt de winst automatisch aan je account toegevoegd. Je bepaalt vervolgens zelf wanneer je het geld laat uitbetalen naar je bankrekening. Je kunt er dus ook voor kiezen om de winst van meerdere weddenschappen op te sparen en in één keer een groot bedrag uit te laten betalen.

Bookmaker Bonus Speel nu
€ 125,- Speel
€ 50,- Speel
€ 50,- Speel
€ 30,- Speel